Dokuz kilometre uzunluğundaki Bağdat Caddesi İstanbul’un en popüler alışveriş ve gezinti yerlerinden biri. Kızıltoprak, Feneryolu, Selamiçeşme, Çiftehavuzlar, Göztepe, Caddebostan, Erenköy, Şaşkınbakkal, Suadiye ve Çatalçeşme’yi geçerek Bostancı’ya kadar uzanıyor.
İstiklal Caddesi’nin modern ve şık versiyonu olarak düşünebileceğiniz caddeye tanınmış markalardan alışveriş yapmak, güzel restoranlarda yemek yemek ve etrafı seyretmek için gelebilirsiniz. Bağdat Caddesi ’nin denize paralel olması burada gezinenlere deniz manzaralı parklardan geçerek yürüyüş yapabilecekleri farklı bir rota imkanı sunuyor. Bugünkü Bağdat Caddesi ’nden farklı bir rota izlese de, Bizans zamanında bile Üsküdar’dan Anadolu’ya uzanan bir yol olduğu biliniyor. 1638 yılında Sultan IV. Murad Bağdat’ı aldığında, bu olayı kutlamak için yolun adını değiştirmiş (Topkapı Sarayı’ndaki Bağdat Köşkü de adını bu olaydan almış – sy. 000). Yol susayan yolcular için IV. Murad ve halefleri tarafından çeşmelerle donatılmış; bir kısmı bugüne ulaşmış çeşmelerin, bir kısmı ise sadece Çatalçeşme, Selamiçeşme ve Söğütlüçeşme gibi semtlere verdikleri isimlerle hatırlanıyor. Yoldan geçen deve kervanlarına su sağlayan Çatalçeşme üç oluklu yapılmış. Çoğu çeşme namazgahların bir parçasıymış.
Bağdat Caddesi etrafındaki semtler XIX. yüzyılda gözde yerleşim alanları haline gelmiş ve muhteşem köşkler inşa edilmiş. Bunlardan günümüze ulaşanlarını, özellikle Caddebostan civarında görmek mümkün. Deniz kıyısında yapılan birçok ahşap yazlık köşk ne yazık ki beton yığınlarının arasında kalmış. Bu bölgenin tarihine imzasını atmış önemli eserlerden biri olan Zühtü Paşa Camii 1885 senesinde II. Abdülhamid’in Maarif Nazırı (Eğitim Bakanı) Ahmed Zühtü Paşa tarafından yaptırılmış. Kısa kalın ve tek şerefeli minaresi ile dikkati çekiyor. Zühtü Paşa ve ailesi Kızıltoprak’taki caminin avlusunda, etrafı çevrelenmiş bir mezarda yatıyor. Civarın önemli eserlerinden bir diğeri 1899 yılında Eklektik tarzda inşa edilen Galip Paşa Camii’ni Sultan Abdülhamid’in valilerinden Galip Paşa yaptırmış.
Bugün Bağdat Caddesi ’nde, özellikle de Caddebostan ve Suadiye arasında arabayla tur ve hava atanlar trafik sıkışıklığına ciddi katkıda bulunuyor. Cadde, Fenerbahçe futbol takımının maç kazandığı günlerde ise tam bir karnaval havasına bürünüyor. Caddenin paralel sokaklarında ve sahilde yürürseniz karşınıza keyifli parklar çıkacak. Selamiçeşme’deki Özgürlük Parkı yöre halkının en rağbet ettiği parklardan. İçindeki açık hava tiyatrosunda ağustos başında bir festivale ev sahipliği yapıyor. Deniz kıyısındaki Dalyan Park yürüyüş rotanıza zarif bir manzara katacak. Göztepe Parkı’ndaki gül bahçesi ise doğanın insana ne güzellikler sunabileceğinin kanıtı olacak size. Göztepe, Taş Mektep Sokak’taki modern sinagog da bölgede büyük bir Yahudi cemaatinin olduğunu hatırlatıyor.
saffet emre tongüç